2. Źródła pełnowartościowego białka na zdrowej diecie
Podstawowym źródłem białka, budulca mięśni, jest mięso. Zrównoważona dieta powinna zawierać dania, w których stosowane jest mięso oraz ryby. Poza białkiem, mięso dostarcza także żelaza oraz szeregu witamin z grupy B. Produkty mleczne dostarczają białka (doskonałym jego źródłem jest twaróg, ale też maślanka), ale warto korzystać także z innego, naturalnego jego źródła, jakim są rośliny strączkowe.
Zdrowe odżywianie wiąże się także z koniecznością dostarczania organizmowi tłuszczów, najlepiej nienasyconych. Najlepszym źródłem są oleje roślinne. Tutaj jednak warto pamiętać, że zdrowa dieta zaleca spożywanie bardzo małych ilości tłuszczów.
Dieta zdrowego człowieka powinna zawierać dania, w których przynajmniej dwa razy w tygodniu występują ryby, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczonych, a także całego szeregu mikroelementów. Jeśli chodzi o mięso, zdrowe odżywanie wymaga eliminowania z diety mięs bardzo tłustych, które są kaloryczne i obciążają układ trawienny.
Zdrowa i prawidłowa dieta obejmuje także produkty z pełnego ziarna. Przykładowo powinno się stosować przede wszystkim pełnoziarniste, produkowane z mąki z pełnego przemiału pieczywo. Jest ono źródłem wielu mikroelementów, a także bardzo zdrowego błonnika, który ma korzystny wpływ na pracę jelit.
Zdrowa dieta to także woda i wszelakiego typu napoje. Zaleca się, aby dziennie pić minimum dwa litry wody, wody mineralnej, albo zielonej herbaty. Warto pamiętać o tym, że zdrowe odżywianie nie będzie możliwe, jeśli będziemy pić duże ilości słodkich gotowych soków lub napojów gazowanych. To nie tylko mnóstwo kalorii, ale i szereg sztucznych dodatków chemicznych, takich jak barwniki i substancje konserwujące.